"Ik help anderen moedig zijn om een conflict te benoemen en bespreken. En moed is besmettelijk!"

Superheld in leren pak?

Buitenstaanders vragen mij regelmatig: Jan, waarom heb jij voor dit bijzondere beroep gekozen? Wie wordt er nou blij van ruzie? Als vijfjarig jongetje droomde ik er al van om wegenwachter te worden. Als superheld in een leren pak op een gele motor met zijspan gestrande mensen te hulp schieten … wat kon er mooier zijn? Nu, vele decennia later ben ik nog steeds trouw aan mijn droom: ik ben dienstverlener in hart en nieren. Met een zwak voor non-profitorganisaties. Omdat zij niet alleen naar economische waarde streven, maar vooral naar maatschappelijke waarde. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, welzijn, cultuur, natuur en milieu of in het onderwijs of bij de lokale overheid.

Als senior conflictbemiddelaar voor non-profitorganisaties kom ik weliswaar niet voorrijden in een leren pak op een gele motor, maar ik schiet wel te hulp in verschillende conflictsituaties. Van smeulende onenigheid tot patstellingen en openlijke strijd. Van conflicten tussen individuele collega’s en vrijwilligers tot gestrande teams, directeuren en bestuurders.

Vredestichter?

Tegenspraak en conflicten bieden een ongelooflijke kans, als je ze boven tafel durft te halen. Als onpartijdige buitenstaander moedig ik betrokkenen aan om het beest in de bek te kijken. Ik begeleid het proces en help de betrokkenen het probleem van alle kanten te bekijken, faciliteer de dialoog en stimuleer empathie en dat mensen naar elkaar luisteren. Ik help anderen moedig zijn om een conflict te benoemen en bespreken. Dat draagt bij aan erkenning van en respect voor elkaar. Dat is de voedingsbodem voor vertrouwen. Dan komt er ruimte voor een nieuw perspectief. Niet per definitie zonder verschil in opvattingen, maar met meer vertrouwen en nieuwe energie. Als dat lukt, geeft mij dat plezier. En moed is besmettelijk! Ook zonder gele motor.

 

"Als ik kan helpen andermans conflicten op te lossen, dan geeft mij dat plezier."